Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στα social media ένα meme που έγινε viral: «Elon Musk, έλα να αγοράσεις τον Άρη». Κάποιοι το είδαν σαν πλάκα. Κάποιοι σαν απελπισία. Κάποιοι άλλοι –οι πιο σκεπτόμενοι– σαν αφορμή για μια μεγάλη κουβέντα.
Γιατί, τελικά, το όλο “αστείο” κρύβει μια σοβαρή αλήθεια: ο Άρης χρειάζεται restart. Όχι άλλες ηρωικές υποσχέσεις. Όχι προσωπολατρία. Όχι αλλαγές για τις εντυπώσεις. Αλλά μια βαθιά αλλαγή φιλοσοφίας. Ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, που θυμίζει περισσότερο σύγχρονο οργανισμό και λιγότερο ομάδα που παλεύει με αυτοσχεδιασμούς και παρορμητισμούς.
Και κάπου εδώ το μυαλό πάει (ναι, ξανά) στον Elon Musk. Όχι γιατί θα έρθει ποτέ. Αλλά γιατί ο τρόπος που σκέφτεται έχει κάτι που λείπει από τον Άρη: μεθοδικότητα, πειθαρχία, δομή.
Αντί για “σωτήρες”, χρειάζονται συστήματα
Η ιστορία έχει δείξει ότι οι ομάδες που στηρίζονται σε έναν άνθρωπο, ένα πρόσωπο ή έναν “χαρισματικό προπονητή”, κάποια στιγμή καταρρέουν. Δεν είναι θέμα ικανοτήτων, είναι θέμα μοντέλου.
Ο Άρης πρέπει να λειτουργεί με ξεκάθαρους ρόλους, αρμοδιότητες, διαδικασίες και αξιολόγηση. Όχι σαν “παρεάκι” που αποφασίζει με ένστικτο και πίεση. Αυτό σημαίνει οργάνωση, πλάνο, υπομονή. Χωρίς αυτά, ό,τι και να χτιστεί είναι στην τύχη.
Επιλογές με βάση τα δεδομένα – όχι τη φήμη
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χώρος για μεταγραφές που γίνονται με το μάτι ή επειδή “τον ξέρουμε από παλιά”. Οι πιο πετυχημένες ομάδες βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων, scouting reports, χαρακτήρα και ψυχολογία παικτών. Κάθε επιλογή πρέπει να απαντά σε ερωτήματα.
Ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού μας; Έχει διάρκεια ή έκανε 3 καλά ματς; Ποια είναι η πραγματική του συνεισφορά, όχι μόνο στα highlights;
Ο Άρης πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει λάθη για να τα διορθώσει με νέα λάθη. Πρέπει να προλαβαίνει τις κακοτοπιές με σωστή προσέγγιση από την αρχή.
Μια ταυτότητα που δεν αλλάζει κάθε καλοκαίρι
Ο Άρης πρέπει να αποκτήσει σταθερή αγωνιστική ταυτότητα. Να μπορείς να πεις “αυτή είναι η φιλοσοφία μας, έτσι παίζουμε”. Κάθε σεζόν να ξεκινά με βάση το προηγούμενο χτίσιμο και όχι από το μηδέν. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται όμως, σταθερότητα στον πάγκο, τεχνικό διευθυντή με σχέδιο και φυσικά προπονητή που υποστηρίζεται με συνέπεια.
Κάθε αλλαγή, κάθε νέο ξεκίνημα, είναι ένα βήμα πίσω αν δεν υπάρχει συνέχεια.
Ο κόσμος θέλει αλήθεια, όχι χειρισμό
Οι φίλαθλοι του Άρη είναι από τους πιο παθιασμένους στην Ελλάδα. Αλλά και από τους πιο πληγωμένους. Δεν χρειάζονται φανφάρες και ωραία λόγια. Θέλουν ειλικρίνεια. Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Όσο δεν υπάρχει διαφάνεια στην επικοινωνία, η δυσπιστία μεγαλώνει. Και τότε, κανείς δεν πιστεύει κανέναν.
Χτίζεται κάτι σοβαρό; Πείτε το. – Υπάρχουν λάθη; Παραδεχτείτε τα.
Αυτό είναι σεβασμός, και με αυτόν επιστρέφει και η εμπιστοσύνη.
Ακαδημίες και ανάπτυξη: το πιο δυνατό στοίχημα
Κανένας σύλλογος δεν χτίζεται μόνο με αγορές. Οι πιο πετυχημένες ομάδες έχουν βάση από παίκτες που έβγαλαν οι ίδιες. Ο Άρης έχει υποδομές, αλλά χρειάζεται ουσιαστική επένδυση.
Χρειάζεται σωστό scouting σε τοπικό επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό. Χρειάζεται εκπαίδευση προπονητών με σύγχρονες μεθόδους και τέλος χρειάζεται πλάνο ανέλιξης για κάθε ταλέντο.
Αν δεν υπάρχει εσωτερική “παραγωγή”, θα είσαι πάντα εξαρτημένος. Και πάντα πίσω.
Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τα βασικά: κατάλληλοι ανθρώποι και χρήματα
Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι λογικά και απαραίτητα, αλλά δεν γίνονται χωρίς υποδομή και κεφάλαια. Ένα σοβαρό project απαιτεί στελέχη ικανά, με καθαρές αρμοδιότητες. Προυποθέτει τεχνολογία, δεδομένα, επαγγελματισμό. Και τέλος χρειάζεται χρήματα. Όχι για υπερβολές, αλλά για να στηθούν σωστά όλα τα κομμάτια του παζλ.
Χωρίς αυτά, όλα τα υπόλοιπα μένουν στη θεωρία. Και ο Άρης δεν αντέχει άλλη θεωρία.
Το συμπέρασμα: Το meme μάς λέει αλήθεια
Ίσως αυτό το αστείο με τον Elon να ήταν η πιο καλοσχεδιασμένη «καμπάνια αφύπνισης» που έγινε άθελά της.
Γιατί δεν χρειάζεται να έρθει κανένας Musk.
Χρειάζεται μόνο να αρχίσει ο Άρης να λειτουργεί σαν να έπαιζε σε άλλο επίπεδο.
Με επαγγελματισμό, δομή και σεβασμό σε παίκτες και προσωπικό και κυρίως στον κόσμο του.
Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα.
Κι αν όντως θέλουμε να κάνουμε τον ΑΡΗ “πρωτοπόρο”, δεν χρειαζόμαστε κάποιον από τον … Άρη.
Μας αρκεί να ξεκινήσουμε επιτέλους από τη Γη. Με λογική και τόλμη.