Ήρθε η ώρα ο Άρης να επενδύσει ξανά στις υποδομές του

Η πρόσφατη εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδας κόντρα σε μια πιο έμπειρη αντίπαλη ομάδα, με μέσο όρο ηλικίας κάτω των 23 ετών, προσφέρει ένα σημαντικό μάθημα για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια ομάδα γεμάτη νεανική ενέργεια και πάθος, που όμως απέδειξε ότι το ταλέντο, η δουλειά και η σωστή καθοδήγηση μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Παίκτες που είτε αναδείχθηκαν από ελληνικές ακαδημίες είτε εξελίχθηκαν στο εξωτερικό, απέδειξαν πως οι βάσεις του ποδοσφαίρου δεν είναι μόνο η επένδυση στο άμεσο αποτέλεσμα, αλλά και η στρατηγική μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Αυτό ακριβώς μας θέτει μπροστά σε έναν σημαντικό προβληματισμό, ιδιαίτερα για τους φίλους του Άρη: Μήπως ήρθε η ώρα για την ομάδα να επενδύσει εκ νέου στις δικές της υποδομές;

Γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή

Ο Άρης, μια ομάδα με μεγάλη ιστορία και παράδοση, έχει στηρίξει για δεκαετίες την αγωνιστική του πορεία σε δικά του παιδιά. Πολλοί από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές του συλλόγου προήλθαν από τις ακαδημίες του, έχοντας μια ισχυρή σύνδεση με την ομάδα και την πόλη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια , το μοντέλο αυτό έχει εγκαταλειφθεί, και η ομάδα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωτερικούς παράγοντες όπως μεταγραφές ξένων παικτών αμφιβόλου ποιότητας και περιστασιακές επενδύσεις.

Σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό, με περιορισμένα έσοδα και περιορισμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις, το ερώτημα παραμένει: Πόσο βιώσιμο είναι αυτό το μοντέλο μακροπρόθεσμα; Η εμπειρία δείχνει πως οι ομάδες που επενδύουν σοβαρά στις υποδομές τους, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη, απολαμβάνουν μακροχρόνια οφέλη τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό στον Άρη

Η απάντηση είναι σαφής και δεν κρύβει μυστικά. Ο Άρης πρέπει να υιοθετήσει στρατηγικές για σοβαρή επένδυση σε σύγχρονα προπονητικά κέντρα που θα προσφέρουν στους νέους παίκτες τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ανάπτυξης. Η δημιουργία οργανωμένου τμήματος scouting που θα εντοπίζει και θα φέρνει ταλέντα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι επίσης απαραίτητη. Επιπλέον, η πρόσληψη κατάλληλων προπονητών με μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης, και όχι με την αγωνία της άμεσης νίκης, είναι κρίσιμη για την επιτυχία. Τέλος, η διοίκηση, ο κόσμος και τα ΜΜΕ θα πρέπει να δείξουν υπομονή, καθώς η οικοδόμηση υποδομών απαιτεί χρόνο και πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη συνέπεια.

Τι θα κερδίσει ο Άρης από αυτή την προσέγγιση

Η επένδυση στις υποδομές δεν είναι μόνο θέμα αγωνιστικής αναβάθμισης, αλλά και στρατηγικής οικονομικής βιωσιμότητας. Ο Άρης θα κερδίσει οικονομική ανεξαρτησία, μέσω της ανάπτυξης παικτών από τις ακαδημίες που μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα ή να πωληθούν σε άλλες ομάδες. Αποκτά επίσης αγωνιστική ταυτότητα, καθώς μια ομάδα που στηρίζεται στους δικούς της ποδοσφαιριστές έχει ισχυρότερη συνοχή και ψυχή, με άμεση σύνδεση με τον κόσμο της. Επιπλέον, οι φίλαθλοι του Άρη πάντα αισθάνονταν υπερηφάνεια όταν έβλεπαν τα παιδιά από τις ακαδημίες να αγωνίζονται και να πρωταγωνιστούν.

Η χθεσινή εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδας έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως όταν μια ομάδα επενδύει στα τμήματα υποδομής της, τα αποτελέσματα έρχονται φυσικά, όχι από τύχη, αλλά από δουλειά και σωστή καθοδήγηση. Αυτή η φιλοσοφία μπορεί και πρέπει να ακολουθηθεί από τον Άρη. Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την ομάδα να επενδύσει ξανά στις δικές της υποδομές και να ξαναχτίσει τις βάσεις για το μέλλον της. Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Είναι ο Άρης έτοιμος να επενδύσει στο μέλλον και να προσδώσει στην ομάδα την ταυτότητα και την ανεξαρτησία που της αξίζει; Το μέλλον χτίζεται σήμερα, και η ώρα για την επένδυση στις ρίζες του Άρη είναι τώρα.

Σκωτία – Ελλάδα (Τελικό) 0-3

Ήττα για τον Ολυμπιακό στη Λυών – Επόμενος στόχος η Μονακό