Η τρίτη και τελευταία μέρα διεξαγωγής του Παγκόσμιου πρωταθλήματος κλειστού στίβου στη Κίνα μας έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς ο αθλητής μας Μίλτος Τεντόγλου έμεινε εκτός βάθρου καταλαμβάνοντας τη 5η θέση με άλμα στα 8,14μ. Διέψευσε ακόμα και τη Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) που είχε προβλέψει ότι θα τερματίσει πρώτος σε αυτούς τους αγώνες.
Σε αυτούς τους αγώνες, οι οποίοι μπήκαν εμβόλιμα στο καλεντάρι καθώς είχαν αναβληθεί λόγο του κορονοϊού, ο αθλητής μας δεν κατέβηκε στη καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς είχε ταλαιπωρηθεί το προηγούμενο διάστημα από ίωση και δεν είχε αγωνιστικό ρυθμό. Για τον ίδιο λόγο δεν έλαβε μέρος και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο ΣΕΦ το περασμένο μήνα.
Σε έναν αγώνα επιπέδου Ολυμπιακών αγώνων με όλους τους συμμετέχοντες να βρίσκονται σε πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Με το ρεκόρ αγώνων να το έχει ο φοβερός Ιβάν Πεντρόσο με 8.62μ, ο οποίος έχει κατακτήσει πέντε συνεχόμενα χρυσά σε Παγκόσμια κλειστού. Και βέβαια με τον αθλητή μας να μετρά 12 συνολικά μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις εκ των οποίων τα 11 είναι χρυσά.
Στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Γλασκώβη ο Τεντόγλου είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλιο με 8,22μ., με 2ο τον Ιταλό, Ματία Φουρλάνι με την ίδια επίδοση, αλλά λόγω χειρότερης 2ης προσπάθειας να παίρνει το ασημένιο και τον Τζαμαϊκανό, Κάρεϊ ΜακΛάουντ να κατακτά το χάλκινο με 8,21μ.
Ο Μίλτος Τεντόγλου ξεκίνησε με έγκυρο το πρώτο του άλμα στα 7,81μ με ωραίο τρέξιμο απλά πατώντας ελαφρά πίσω. Από το πρώτο άλμα αντιμετώπισε μεγάλο ανταγωνισμό με μεγαλύτερα άλματα από τους αντιπάλους του. Στίς κερκίδες βρέθηκε και ο Εμμανουήλ Καραλής για να στηρίξει τις προσπάθειες του φίλου του.
Το δέυτερο άλμα του Τεντόγλου ήταν στα 7,91μ., βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο αλλά ακόμα μακριά από τους πρώτους. Στην ίδια προσπάθεια ο Ιταλός Φουρλάνι έκανε 8,30μ.
Στη τρίτη προσπάθεια ο Τεντόγλου για πολύ λίγα εκατοστά ήταν άκυρος δυσκολεύοντας την προσπάθειά του για τη συνέχεια καθώς με τη μέχρι εκείνη τη στιγμή θέση του διακυνδύνευσε την συνέχεια των προσπαθειών του.
Από τη στιγμή που στο τέλος της τρίτης προσπάθειας βρέθηκε στη δεκάδα των αθλητών έστω και με τη πλάτη στο τοίχο στη τέταρτη προσπάθεια πραγματοποίησε ένα άλμα Ψυχολογίας αλλά και ουσίας στα 8,14μ., στη καλύτερη φετινή του επίδοση. Με αυτό του το άλμα βρέθηκε στην πέμπτη θέση εξασφαλίζοντας την συνέχεια των προσπαθειών του.
Στη πέμπτη προσπάθεια ο Τεντόγλου έκανε ένα άλμα στα 8,09μ. παρότι φάνηκε για μεγαλύτερο. Έτσι του δόθηκε η δυνατότητα για μία έκτη και τελευταία προσπάθεια για να καταφέρει κάτι καλύτερο από τη 5η θέση που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Σε αυτή τη τελευταία προσπάθεια ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε δυστυχώς ένα άκυρο άλμα για -0,5εκ. καταλαμβάνοντας τελικά τη 5η θέση σε αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Για την ιστορία το βάθρο του αγωνίσματος και τα μετάλια τα κατέλαβαν οι αθλητές Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) 8,30μ χρυσό μετάλιο, Γουέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) 8,29μ. αργυρό μετάλιο και Λίαμ Άντκοκ (Αυστραλία) 8,28μ. χάλκινο μετάλιο.